Alii drive Kailua Kona

Hier is het te doen. De start, en erachter ligt de legendarische finish. 8 oktober 2016 staat sinds de wedstrijd in Nice weer met stip op de agenda genoteerd. Net zoals vorige 2 edities maakt ik opnieuw een dagboek, dat ik vooral in de laatste 2 - 3 weken te plaatse nauwgezet probeer bij te houden. 

Over de afgelopen periode na Ironman Nice kan ik vrij kort zijn. Gezond gebleven en gedaan wat coach Wim om mijn schema had gezet. Dus nog niet overdreven, met de bedoeling om pas in oktober naar mijn nieuwe piek toe te werken. Uiteraard is de basis wel dik oke, en heb ik ook nu op training een prima gevoel. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat een topprestatie er in zit in Hawaii. 

Komend weekend staat de 1/3 triatlon van Aarschot op het programma. Beetje speciale afstand, maar wel goed om nog eens competitie te doen. Derna 14 augustus 1/4 stayer BK te Izeghem, 21 augustus 1/2 triatlon te Deinze. 

Maar uiteraard staan de trainingen in het teken van 8 oktober. Ik voel me klaar om er terug in te vliegen. 

Groetjes,

Maarten 

BK Izegem

De road to Kona, t is een zwaar parcours. Golvend parcours, broeiend heet, lavavelden. t Gaat niet altijd stijl omhoog. Zowat ups en downs.

De conditie gaat ook niet stijl omhoog. Maar ze groeit. Afgelopen weken goed gewerkt. Aarschot was het gevoel heel goed, resultaat door omstandigheden niet super ( wedstrijdverslag kan je lezen bij de rubriek met al mijn verslagen). Na Aarschot goed doorgetraind en in training een heel goed gevoel.

Na een pittige week vorige zondag gestart in het BK stratenloop te Lokeren. De uren training hadden er toch wel wat ingehakt en zo loop ik naar een 34'44" op 10,1 km. Niet slecht gezien de trainingen van afgelopen dagen.  

Met een beetje specifiekere training voor 1/4 triatlon had ik nu zondag dan het BK 1/4 stayer op het programma. Voor de niet - kenners: stayer wil zeggen dat je in het wiel mag fietsen. 

Was nu wel sinds donderdag met licht zeurende oorpijn aan het rondlopen, maar voelde en voel me voor de rest wel ok. Bij de apotheek wat druppeltjes, maar op race ochtend toch nog steeds beetje hinder. Een pijnstiller 's ochtends en goed uurke voor de start en moet zeggen dat ik er niets van gevoeld heb. 

Dus liggen we met zo een 500 triatleten klaar voor het startschot. Stralend weer, 24 graden en zon. Startschot gaat en we zijn vertrokken voor 1500 meter in rechte lijn. Gevoel is goed en wordt zelf naar einde toe iets beter. Ik zwem naar mijn huidig niveau wel ok en kom op ong 20'22 uit het water.

In de wisselzone dan eerst voorbij de fiets gelopen en dan op de fiets effe gesukkeld met mijn koersschoenen aan te krijgen. Verlies daar een klein beetje, maar ca va . Niet erg. Al snel kom ik samen met Bart Becquart en een zekere Kevin Deman. We draaien goed rond maar ik moet trap toch wel wat op mijn adem in die eerste 20 km. Op een gegeven moment dan ook een gaatje moeten laten. Bijgevolg die mannen moeten laten rijden. Jammer voor Bart zie ik hem iets verder aan de kant staan met platte band. Op 1/4 is dat eigenlijk game over. Deel 2 van het fietsen iets lager van intensiteit , ik zit nu in een groepje waar ik heel veel kopwerk doe. We zijn met 4, waarvan er 1 echt gewoon meerijdt de andere 2 zelden op kop. 

Maar  gevoel werd wel beter naar einde van fietsproef. Dus goeie moed om te beginnen lopen. En t lopen ging goed, loop op het eind nog vrij confortabel. Maar vrees dat ik moeilijk echt diep kan gaan. Echt in t rood zat er gisteren niet in. Trainen op lange afstand vooral denk ik. Niet ontevreden van loopnummer, maar tempo zat eerder in buurt van 1/2 triatlon. Ik kom binnen in 2u04 goed voor 44ste plaats in sterk bezette wedstrijd met veel 1/4 specialisten.

Tot grote vreugde kunnen merken dat de teamgenoten het wel super deden: Sofie wordt Belgisch Kampioene, Stijn 3de, Antonio 4de en Belgisch Kampioen U23 en knappe prestaties van Jan, Pieter, Ulrik en Ephrem. 

Komende zondag dan onze thuiswedstrijd in Deinze met een 1/2 triatlon. Ik ga sebiet even naar de huisdokter om mijn oor te laten bekijken want deze ochtend toch met iets meer last dan ervoor opgestaan. 

Na Deinze tijd voor 3 weken goed doortrainen. t Zal er snel zijn. 

Vanaf deze week begin ik ook beetje promotie te maken rond mijn pasta benefiet Road to Kona op 10 september. Ik hou jullie wel op de hoogte via facebook Cool

Groetjes

Maarten 

Hawaii 2016 : verplaatsing en eerste dagen

Afgelopen zondag was het zo ver. Vertrek richting Kona voor de deelname aan Ironman Hawaii 2016. De wekker ging om rond 4u, want we vertrokken om 4u30 richting Zaventem.

Vlotte check in, goed op tijd aan de gates en vlucht van 8u10 om dan rond 9u in Amsterdam te arriveren. 10 tal minuten voor op schema, t was nodig want we hadden maar 50 minuten om tot aan de gate te geraken voor de vlucht naar L.A. Dat bleek achteraf maar net voldoende. Dus wij waren klaar voor de start. Vlucht 2 naar de States, goed voor een kleine 10 u. Ge moet er wel wat voor over hebben.

Al bij al goed verlopen, niet te veel geslapen. En dan in L.A grondige controle, koffers terug van de band halen en terug inchecken. We hadden hier ook 5u tijd, dus ruimte genoeg om heel de luchthaven rustig te bezichtigen en voor een 'heerlijke' Amerikaanse maaltijd. :)

Nog een laatste vlucht naar Kona. We stijgen niet onmiddellijk op, en blijkbaar was dit een slecht teken. We moeten 2u aan de grond blijven voor het herstel van een technisch mankement. We mochten niet van de vlieger, dus dat was nog een extrake op de reistijd. Allez, dat kon er wel bij en met enige vertraging toch de laatste vlucht van 5u kunnen doen. We komen dan toe rond 0u30 plaatselijke tijd. We doen nog boodschappen in de plaatselijke supermarkt ( die was 24 /24 open) en om 1u30 bedje in.

Eerste nacht niet super veel geslapen, maar de vermoeidheid valt mee maandag. Na het ontbijt een eerste training in het zwembad kortbij de zwemstart. 2 banen verder traint Sebastian Kienle, hij mocht mee op de foto na de training ( misschien was het omgekeerd). Cool ! Derna middagluch in ons appartement en een powernap. Gevolgd door fietstraining van 60 tal km. Alles verloopt naar behoren.

Vandaag dinsdag dan opnieuw zwemtraining. Na super nachtrust lijkt de jetlag eigenlijk heel goed mee te vallen. Vlotte zwemtraining en nadien eens gaan kijken in het centrum om morgen scooter te huren voor papa. Dan kan hij mee op fietstraining. Nog wat rondgestapt in het centrum. De middag alles het gemak gedaan en namiddag loopke met vallende zon.

Dus alles op t gemak, trainingen verlopen al verrassend vlot voor zo een lange verplaatsing. Morgen fietstraining en derna waarschijnlijk eens gaan snorkelen.

Mahalo ( of tot binnenkort )

Maarten

One week countdown

7 dagen van nu af. Dan zou ik al moe en voldoen moeten zijn. T zal er snel zijn...

Een update van afgelopen dagen:

De woensdag 90 Km fietstraining op t programma. Plan was om dat in de voormiddag vanaf een uur of 9 te doen. Dus relax ontbijtje, en dan met de auto ( fiets in de koffer) richting centrum om zo te kunnen aanzetten. Ready to hit Queen K. 10 km gedaan en dan klein mechanisch defectje. Kabel van de fiets die moest vervangen worden. We herzien de planning een beetje en gaan dan ondertussen gaan snorkelen. De namiddig doe ik dan mijn fietstraing verder. Ne mens moet flexibel kunnen zijn. We hebben hier tijd zat. Ideaal ! Op het eind van mijn fietstraining zie ik na Kienle maandag nu ook Frodeno lopen. 

Donderdagochtend na ons dagelijks ontbijt op terras heel ontspannen 40' in de Oceaan vanaf de zwemstart gezwommen. Al lekker druk zo daar, Kailua is ondertussen al omgetoverd in Ironman land. Momenteel heb ik er nog geen enkel probleem mee, vanaf volgende week kan ik zelf kiezen in welke mate ik mij al dan niet wil onderdompelen in die Ironman sfeer. Rond de middag dan op de Queen K richting Energy Lab gelopen en terug. Goed voor een 20 km met de gebruikelijke ingrediënten: wind, hoge temperaturen, lekker vochtig. In andere woorden: baden in het zweet en een goeie herrinnering om op raceday te drinken gelijk nen Ier met dorst. We'll manage that ! 

Donderdag vooravond dan nog eens gaan rondstappen in t center, der was niet zot veel te doen dus we keren terug naar ons verblijf om voor ons zelf een deftige gezonde maaltijd te cheffen. 

Doorspoelen naar vrijdag. 140 km fietsen op t programma. Gene brommer voor papa, maar een electrische (fatbike) fiets. 2 batterijen, dus dat leek ons wel ca va. Probleem was dat die blijkbaar afgesteld zijn op 20 mijl ( zo een 37 per uur denk ik) en dat is zeker in de afdalingen wat te traag. Maar dat hielp mij wel om de rem er op te houden. En dat is op dit moment de betere optie. Vrijdag zat er veel wind. Of het uitzonderlijk was, dat weet ik niet. Maar als ik opnieuw een herrinnering nodig zou hebben, dan weet ik nu weer dat het op de fiets hier lekker pittig kan zijn. Eerlijk gezegd wist ik dat nog en nog eerlijker gezegd hoop ik dat het volgende zaterdag ook zo is. t Is voor iedereen he :)

Mijn pa zijn licht ging vrijdagavond wat vroeger uit dan de vorige dagen, maar ik ben ook goed op tijd gaan slapen. Zo blijven we lekker fris. En dat brengt ons tot vandaag. Zaterdag. One week countdown. Laatste pittige zwemtraining ( eigenlijk laatste pittige training) en voor het ontbijt nog loopke gedaan. 

We waren vandaag ook op schok met Maxim Deckmyn, zoon van collega triatleet Ignace. Toffe jongen. Zot van triatlon. Samen met hem op de foto met Mirinda Cafray , 3 maal winnares hier in Kona. 

Voila , dagboek up to date. Nu nog een weekje aftellen. Zaterdag knallen en dan vooral uitkijken naar terugkomst richting gezinneke in België. Hoe relax en cool het hier ook is, we missen het thuisfront. 

Maar eerst knallen over 7 dagen

Groetjes,

Maarten 

P.S. Onder dit verslag wat foto's van afgelopen dagen 

Kupa'a

Kupa'a is het thema van dit jaar voor de Ironman Hawaii. Uit het boekje: Kupa'a is your strength to stand firm, to believe in and be loyal to yourself, and to your surroundings. 

Een perfect Nederlands woord is er waarschijnlijk niet voor, maar volgens mij komt de betekenis van grinta aardig in de buurt. Dus als we zaterdag de raad van José de Cauwer volgen en een hoop grinta aan de dag leggen dan komt dat hier helemaal snor.

Maar eerst nog een laatste verslag van mijn dagen hier in aanloop naar zaterdag. 

Zondag gingen we nog laatste deel van fietsparcours verkennen. Ik moest 60 fietsen, dus ideaal om de klim en afdaling naar Hawi nog eens te doen. Content dat dat nog eens gelukt is want ne goeie reminder. Veel zijwind en de afdaling is in normale gevallen niet in den beugel. Volgens mij is het hier op racedag zelfs verboden. 

Nadien plan opgevat om via Waimea ( een soort van cowboyland) richting een waterval te rijden. De roadtrip was alleszins super de moeite. Echt zot om te zien hoe een verschillend landschap op een kleine 20 km. Van een soort vulkaanlandschapt ( heel droog) langs cowboydorp ( volledig groen) tot in regenwoud. Maffe toestanden. Uiteindelijk werkt de gps niet zo goed en vinden we de waterval zelf niet, maar wel coole landschappen en dik de moeite. 

In terugrit rijden we via een parallel baan naar Kialua. Het duurt lang eer ik een pijl zie, en uiteindelijk dan toch maar eens gaan vragen bij de locals om te checken of we juist zijn. Dus ik begin tegen de vrouw des huize en na 2 minuten komt er een man van een jaar of 60 - 65 bij. Den Ironman doen? Vraagt hij in plat Amerikaans ( Hawaiaans). Niet sneller racen dan je traint. Zijn advies dan he. 

Blijkbaar deed hij in 1983 mee, als één van de eersten ( Eerste editie was in 1978). Toen was het nog met een 200 tal deelnemers en kreeg je als deelnemer gewoon een medaille ( waarop hij met alcoholstift had geschreven dat hij de eerste finisher was van meer dan 100 kg) en een sixpack Budweizer Light. Niets professioneel, gewoon fun. 1983 is ook mijn geboortejaar, dus we pakken achteraf ne foto op zijnen dikke moto. Cool ! 

Maandag 60 km losgereden met Ignace Deckmyn. Hartslag en waarden zitten goed. Krakje in mijn trapas, daar heb ik afgelopen dagen toch een keer of 3 naar moeten laten kijken bij de super bikeservice van Cervelo. Ondertussen gefixed, der is beetje tijd in gekropen. Maar heb mij er niet in gestressed en ga er dan ook niet te ver over doorbomen.

Maandagavond stond er een Luau op het programma van Ironman. M.a.w traditonele dans, traditioneel buffet en een 5 tal ex winnaars van de Ironman. Op foto in de dia's sta ik met Dave Scott. 6 Voudig winnaar hier. Ook 2 posters met handtekeningen kunnen scoren. t Viel mij op dat hier zo goed als geen volk was, net als vorige 2 keer toen ik er aan deelnam. Raar voor zo een grote organisatie.

Dinsdagochtend dan afgesproken met 3 Coacher Luke T - Iceman, voor de laatste zwemtraining in het Aquacenter. Niet te hard, goeie 2.5 km. En nadien op de foto met een superscherpe Frederic Van Lierde. Nadien vlot door de registratie en rondgelopen op de expo. In de namiddag dan met ongeveer de helft van de Belgische atleten Alii Drive deels afgestapt in de Parade of the Nations. Zo geraken we stillaan echt in de sfeer van de wedstrijd.

Gisteren woensdag nog eens heen en weer gemoeten voor mij fiets, voor de rest niet te veel gedaan. Carboloading gestart zonder daar in te overdrijven. Opstapelen van koolhydraten, en vocht . t zal wel nodig zijn voor de zaterdag he Cool

Dus nu net terug van laatste fietstraining met Luk Smet. 30km los. Voor de rest van de dag, alles al in de zakken steken zodat we zaterdag ons wapens bijhebben. Vanavond dan pastaparty, en hopen dat vrijdag snel passeert.

Een uitgebreid verslag van de wedstrijd volgt normaal op de nacht van zaterdag op zondag. Dan kan ik hopelijk door de adrenaline van topwedstrijd toch niet slapen. Fingers crossed...

Voor wie niet vertrouwd is met principe om een wedstrijd te volgen. Zaterdag ochtend 6u55 hier , dus 18u55 in Belgie gaat het kanonschot af. In principe kan je alles volgen via de site www.ironmanlive.com  > atlethetracking > naam of startnummer ( 2027) . Normaal komt na ongeveer 1u mijn zwemtijd erbij en vanaf dan krijg je tussentijden van de wedstrijd

Tot na de wedstrijd !

Maarten